line decor
  
line decor
 
 
 
 

 
 
Közösségi munka

 

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele lesz, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során, a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvényben foglaltaknak megfelelően.
A közösségi szolgálatot a diákok ellenszolgáltatás nélkül végzik, hogy a helyi közösség érdekeit szolgálják, és közben saját személyiségüket, képességeiket, készségeket fejlesszék.
Közösségi szolgálatnál olyan tevékenységet érdemes választani, ami érdekli a fiatalt, érvényesülhetnek adottságai, és akár a jövőben is szívesen folytatná. Természetesen ez nem könnyű a legtöbb fiatalnak. Egyesületünk abban próbál segíteni, hogy a fiatalok minél többfajta feladatban kipróbálhassák magukat.

Az Egyesület a következő tevékenységi körökben szervez közösségi munkát:

  • állatmenhely – tereprendezés
  • idősek otthona – segítségnyújtás (séta, felolvasás, étkezésben segítés)
  • étel-előkészítés hajléktalanszállóra
  • ételosztás – hajléktalanszállón
  • programszervezés általános iskolásoknak (klubalkalmak, vetélkedő)
  • segítségnyújtás házkörüli munkákban időseknek, kisgyermekeseknek
  • természeti területek takarítása
Egyesületünk nemcsak a helyszínre kíséri a fiatalokat és biztosítja a felügyeletet, hanem kapcsolódó programokat is szervez. Az Egyesület önkéntesei beszélgetnek a fiatalokkal az elvégzendő feladat céljáról, miért fontos az a segítségnyújtás, amit végeznek, miért hasznos a tevékenységük. Utólagosan értékelik az elvégzett munkát, igyekeznek választ adni a felmerült kérdésekre; illetve levezető programot kínálnak – közös uzsonna, játék vagy filmnézés formájában.

További információkért keressenek meg a mafita@mafita.hu email címen vagy telefonon.
A közösségi szolgálatról további információk itt találhatók.